Tuesday 24 March 2009

HERE WE ARE!

Welcome to our blog aimed at people interested in homeschooling in Greece.

16 comments:

  1. Είναι το homeschoolinh νόμιμο στην Ελλάδα?
    Is homeschoolinh legal in Greece?

    ReplyDelete
  2. Αν ένα παιδί δεν γραφτεί σε κάποιο ιδιωτικό ή δημόσιο σχολείο, θα υποστούν οι γονείς του κυρώσεις?

    ReplyDelete
  3. το blog αυτό έχει δημιουργηθεί από έλληνες; υπάρχει κανείς να δώσει κάποια ενημέρωση;

    ReplyDelete
  4. Το θέμα της νομοθεσίας, καθώς και άλλα θέματα που απασχολούν τους ενδιαφερόμενους γονείς, θα συζητηθούν στη συνάντηση που θα γίνει στις 13 Ιουνίου, ημέρα Σάββατο, στις 6 μμ, στο NeoHumanist Center στο Μαρούσι (οδός Θέμιδος 46). Ελπίζουμε να σας δούμε εκεί.

    Για περισσότερες πληροφορίες, μπορούμε να σας στείλουμε το ενημερωτικό email.

    ReplyDelete
  5. I am very glad that homeschooling will start to open a road in Greece. I was living there two years ago, and when i was talking about homeschooling people thought i was crazy.
    It´s a pitty that i am not there anymore!!!
    You have all my support from Spain.

    ReplyDelete
  6. Αναμένω με αγωνία τις αναρτήσεις αυτού του ιστότοπου.
    Υπάρχει επίσημος όρος για το homeschooling στα ελληνικά; Με ποιά λέξη το αποκαλούμε; "εκπαίδευση στο σπίτι", "σχολείο στο σπίτι" μήπως;
    Υπάρχει κάποιο υλικό από την συνάντηση που έγινε στις 13 Ιουνίου στην Αθήνα;
    Παρακαλώ, μπορεί να υπάρξει κάποια ενημέρωση σχετικά με τα συμπεράσματα της συνάντησης;

    ReplyDelete
  7. Hello Cristina! I was informed by Education Otherwise in England that Greece and Spain have similar laws about education. However Spain has a lot of homeschoolers. We do not. Can you propably tell us how did you make homeschooling legal in your country?
    Γειά σου Γεωργία!
    Δεν γνωρίζω τι ειπώθηκε στη συνάντηση, γιατί δεν είχα επισκευθεί εγκαίρως τη σελίδα για να ενημερωθώ και να συμμετέχω. Πάντως έχω διαβάσει στο αγγλικό Education Otherwise ότι σε μία χώρα που δεν επιτρέπεται το homeschoolihg είναι πιο εύκολο να γίνει όταν το ζητούν όσο γίνεται περισσότεροι γονείς. Δέκα είναι καλύτερα από ένας. Όσοι ενδιαφέρόμαστε ας οργνωθούμε λοιπόν για να υπάρξει αυτή η εναλλακτική λύση στην εκπαίδευση της Ελλάδας.

    ReplyDelete
  8. Μπορεί κάποιος να μην θέλει να πηγαίνει στο σχολείο για διάφορους λόγους. Αναλόγως και σε ποια βαθμίδα της εκπαίδευσης βρίσκεται. Ίσως θα ήταν καλό να εισηγηθούμε για την "εκτός σχολείου εκπαίδευση". Είναι ένας όρος που θα κάλυπτε τις διάφορες περιπτώσεις μαθητών
    α)που επιθυμούν να λάβουν εκπαίδευση εξολοκληρου στο σπίτι από μισθωμένο-ους δάσκαλο-ους ή καθηγητή-ές ή από τους γονείς τους όποτε αυτοί είναι ικανοί,ή μόνοι τους σε μεγαλύτερες ηλικίες.
    β)που σκοπεύουν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, για τους οποίους πολλές φορές το σχολείο είναι απλά επιβαρυντικό, αφού έτσι αλλιώς παρακολουθούν μαθήματα σε φροντιστήριο ή ιδιαίτερα.
    γ)που επιθυμούν να παρακολουθήσουν κάποια μαθήματα σε οποιοδήποτε σχολείο, ιδιωτικό ή δημόσιο, και κάποια που προτιμούν να τα διδαχθούν στο σπίτι, με ή χωρίς τη βοήθεια των γονέων, ανάλογα με την ηλικία, ή στο φροντιστήριο.

    ReplyDelete
  9. Επίσης για όσους γονείς έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και θέλουν να κάνουν homeschooling στα παιδιά τους, τουλάχιστον για το δημοτικό, θα μπορούσαν να λάβουν την παιδαγωγική επάρκεια, παρακολουθώντας ένα εξάμηνο ή ένα χρόνο παιδαγωγικά μαθήματα όπως κάνουν όλες οι ιδικότητες που έχουν σχέση με την εκπαίδευση.

    ReplyDelete
  10. Σκέψεις για το πού μπορεί να οδηγήσει η εφαρμογή του homeschooling στη χώρα μας.
    ---

    Το ζήτημα homeschooling είναι εξαιρετικά σοβαρό και μπορεί να έχει ως συνέπειες μερικές πολύ μεγάλες αλλαγές εάν όντως κάποτε νομιμοποιηθεί και αν ακολουθηθεί από μεγάλο αριθμό οικογενειών.

    Παρόλο που σαν ιδέα μου αρέσει, προσωπικά είμαι εξαιρετικά διστακτική στην επιθυμία για νομιμοποίησή του.

    Αναφέρθηκε παραπάνω οτι ένας πιθανός λόγος για να εφαρμόσει μία οικογένεια το homeschooling είναι η θέλησή της να απαλλαγεί από τον χρόνο που καταλαμβάνει το καθημερινό μάθημα στο σχολείο αφού ούτως ή άλλως η οικογένεια δίνει χρήματα για διδασκαλία της εξεταζόμενης ύλης στο φροντιστήριο.
    Θεωρώ οτι είναι πολύ πιο λογικό για τους πολίτες μίας χώρας να διεκδικήσουν ποιοτικότερα σχολεία παρά να διεκδικήσουν την σταδιακή κατάργηση του σχολείου.

    ReplyDelete
  11. Συζήτηση περί homeschooling.

    Κατά τη γνώμη μου,
    το αρχικό ερώτημα πρέπει να είναι
    -Γιατί να νομιμοποιηθεί?
    -Τι επιθυμούμε να πετύχουμε?
    -Πώς μας εξυπηρετεί?
    -Ποιούς εξυπηρετεί?
    -Για ποιό λόγο το θέλουμε?

    Όταν έχουν απαντηθεί αυτά τα ερωτήματα με σαφή και πλήρη τρόπο,
    τότε πλέον θα είναι η σειρά για άλλα ερωτήματα να τεθούν όπως
    -Πώς μπορεί να γίνει?
    -Τι είδους πιστοποιήσεις πρέπει να υπάρξουν?

    ReplyDelete
  12. Κανείς δεν αναφέρθηκε ποτέ σε σταδιακή ή άμεση κατάργηση του σχολικού θεσμού.
    Όσο για τα υπόλοιπα είναι θέματα τα οποία όσοι θέλουν να κάνουν homeschooling έχουν δώσει ίσως και διαφορετικές απαντήσεις ο καθένας. Όποιος ενδιαφέρεται να μάθει τι είναι το homeschooling υπάρχουν πολλά sites τα οποία αναφέρονται σε όλες τις πτυχές του. Είναι βέβαια στα αγγλικά , αλλά ελληνικές πηγές ακόμα δεν υπάρχουν. Μία αρχή μπορείνα γίνει από τα links που έχουν αναρτηθεί στην παρούσα σελίδα.
    Μετά από μία εκτενή κατά το δυνατόν μελέτη και μετά από αρκετή συνεννόηση και συναίνεση των ενδιαφερομένων μπορούν να δοθούν επίσημες απαντήσεις για τα ερωτήματα που τέθηκαν.

    ReplyDelete
  13. Doll said: Κανείς δεν αναφέρθηκε ποτέ σε σταδιακή ή άμεση κατάργηση του σχολικού θεσμού.


    Εγώ δεν αναφέρθηκα σε σταδιακή και άμεση κατάργηση του σχολείου...

    Αναφέρθηκα σε σταδιακή και έμμεση κατάργηση του σχολείου!

    Έθιξα το θέμα της πιθανότητας σταδιακής υποβάθμισης του σχολείου σε τέτοιο βαθμό ώστε στο τέλος ουσιαστικά να καταργείται.

    Το σχολείο είναι ήδη υποβαθμισμένο.
    Μαζικές κινήσεις για εθελούσια αντικατάσταση του σχολείου από ιδιωτικά μαθήματα στο σπίτι προκαλούν περαιτέρω υποβάθμιση του σχολείου ως φορέα ικανό να προσφέρει αξιόπιστη και ποιοτική εκπαίδευση στους νεαρούς πολίτες της χώρας.

    Δεν διατυπώνω ολοκληρωμένες απόψεις, αλλά σκιαγραφώ ένα πεδίο που χρήζει προβληματισμού και διερεύνησης.

    ReplyDelete
  14. Όσοι θέλουν να κάνουν hs προφανώς δεν είναι διατεθειμένοι να περιμένουν για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικου συστήματος κάτι που μη γελιώμαστε δεν πρόκειται να γίνει όσο έχουμε ακόμα ελληνική κυβέρνηση στη χώρα μας. Τόσα γίνονται... πού ξέρεις;
    Ο προβληματισμός αυτός που θέτετε εντωμεταξύ πρέπει να γίνει από τους εκπαιδευτικούς και από το υπουργείο. Όχι από εμάς τους γονείς. Δική μας δουλειά είναι να σώσουμε τα παιδιά μας.
    Αντιδρώ ως γονέας σε αυτό που γίνεται. Και όσο περισσότεροι το κάνουν, όχι μόνο υποβάθμιση του υπάρχοντος σχολικού θεσμού μπορεί να έχουμε, αλλά και αντικατάστασή του από κάτι άλλο. Ίσως όχι hs. Κάτι άλλο.Μπορεί οι γονείς πάρουν στα χέρια τους την παιδεία και μισθώσουν τους δασκάλους των παιδιών τους οι ίδιοι.
    Οι εκπαιδευτικοί και οι κυβερνήσεις ας κάνουν ό,τι νομίζουν. Ό,τι κάνουν πάντα...

    ReplyDelete
  15. Γειά σας!
    Κύριε-α homeschooling, υπάρχει νομική λύση τελικά για τους έλληνες να κάνουν homeschooling με οποιονδήποτε τρόπο εκτός από το να είναι ανάπηροι; Τι συζητήσατε τον Ιούνιο στο Μαρούσι;

    ReplyDelete
  16. HOMESCHOOLING LINKS:

    http://www.hslda.org/hs/international

    http://www.youcanhomeschool.org/starthere/default.asp?bhcp=1

    http://www.leeds.ac.uk/educol/documents/00002197.htm

    http://www.e-sxoleio.gr/htmlsite/ti-einai.htm


    http://orthodoxeducation.blogspot.com/

    http://www.school-survival.net/articles/school/history/Compulsory_Government_Education.php

    http://www.usatoday.com/news/education/2009-03-31-homeschool-christian_N.htm

    http://www.lifesitenews.com/ldn/2009/dec/09121108.html

    http://www.lifesitenews.com/ldn/2006/sep/06092708.html%c2%a0%c2%a0

    http://www.hslda.org/hs/international

    ReplyDelete